Google RankBrain – tredje viktigaste rankingsignalen

I en intervju med Bloomberg Business avslöjar Google att de har en ny rankingsignal som kallas RankBrain – och att den är den tredje mest viktiga signalen av hundratals.

Kort sammanfattat är RankBrain en signal som genom maskininlärning hjälper Google att bättre hantera sökord och sökfraser som sökmotorn aldrig tidigare sett. Omkring 15 procent av sökfrågorna som görs varje dag är frågor som Google aldrig tidigare sett och genom artificiell intelligens kan RankBrain omvandla dessa sökningar till matematiska enheter (vektorer) för att förstå sökningen. På egen hand lär sig då RankBrain att förstå och matcha sökningar med resultat som den genom egen inlärning tror sig kan möta sökfrågan.

Läs intervjun i Bloomberg Business här eller fortsätt läsa nedan om 10 saker vi vet om Google RankBrain.

Google RankBrain - tredje viktigaste rankingsignalenDen kanske viktigaste frågan för webmasters/hemsidesägare är om det går att dra någon fördel av denna nya rankingsignal i sitt SEO-arbete? Dessvärre är svaret ”förmodligen inte”. Däremot kan RankBrain hjälpa Google att peka användarna mot din hemsida och ditt innehåll om det bättre svarar mot de miljontals nya sökningar som görs varje dag, och då framförallt inom ”long tail” sökningar.

De två andra viktigaste signalerna

Ingen vet helt säkert vilka Googles rankingsignaler är. Men eftersom grunden i Googles sökmotor är baserad på att ranka hemsidor efter antalet inlänkar, är det rimligt att anta att så fortfarande är fallet. Den andra viktigaste signalen borde vara ord, som ju användarna skriver in i sökfältet och som återfinns på en hemsida.

10 fakta om Googles RankBrain

  1. RankBrain är den tredje viktigaste rankingsignalen i Google Sök.
  2. RankBrain sjösattes för flera månader sedan.
  3. RankBrain använder artificiell intelligens för att omvandla skrivna sökningar till matematiska enheter (vektorer) som datorer kan förstå.
  4. Om RankBrain ser ett ord eller fras som den inte känner igen, gissar den vilket ord eller vilken fras som kan ha liknande mening.
  5. RankBrain är speciellt användbar för helt nya sökningar som sökmotorn aldrig tidigare sett.
  6. RankBrain är bättre än människor på att gissa vilka sökresultat som Google skulle ranka nummer ett.
  7. RankBrain är den första rankingsignalen som faktiskt lär sig själv att bli bättre.
  8. Att stänga av RankBrain vore lika förödande för användarna som det vore att stänga ner hälften av alla Wikipedia sidor.
  9. RankBrain är så effektiv att Googles ingenjörer blev förvånade över hur bra den fungerar.
  10. Maskininlärning har ett stort fokus på Google just nu, vilket betyder att vi förmodligen kommer se RankBrain och andra strävanden inom det här området förbättras i framtiden.

Skriven av Axel 2015-11-02

Hjälp med SEO

* Alla fält är obligatoriska