Guide till Facebook Business Manager

Vi tipsar om hur och varför du ska använda gratisverktyget

Under de senaste åren har Facebook allt mer blivit en gråzon där privatliv och arbetsliv möts. Även om världens största sociala nätverk ibland kan vara en välkommen distraktion upplever många en frustration över att behöva använda sitt privata Facebook-konto i jobbet och bli störd i fredagsmyset av notiser från företagssidan. Det är här Business Manager kommer in.

Business Manager är Facebooks eget gratisverktyg för att bland annat hantera företagssidor och annonskonton på ett och samma ställe - helt separat från ditt privata flöde. Men hur funkar det? Vi förklarar och ger våra bästa tips på hur du kommer igång!

Facebook-business-manager-guide

Vilka är fördelarna med Facebook Business Manager?  

Den kanske allra största fördelen med Business Manager är just att du separerar ditt privatliv från ditt yrkesliv på Facebook. Personliga notiser och meddelanden stör inte under arbetstid - och omvänt. Du behöver heller inte vara privat Facebook-vän med någon för att tilldela hen en roll på sidan - det räcker med deras epostadress. 

Att använda Business Manger är också en säkrare lösning som ger dig en överblick över dina sidor och annonskonton. Det är enkelt att mellan Facebook-sidor, tilldela personer olika roller och hantera olika rättighetsnivåer.

Business Manager är extra smidigt om du exempelvis samarbetar med en byrå eller partner som hjälper till med delar av marknadsföringen, t.ex. annonsering men inte uppdateringar eller tvärtom.

Så skaffar du ett Business Manager-konto

Att skaffa kontot är enkelt. Besök business.facebook.com för att registrera dig. Första gången du loggar in använder du din privata Facebook-inloggning för att verifiera kontot, men var lugn - du behöver bara göra det en gång.

I nästa steg väljer du nämligen en ny epostadress som används till Business Manager. Vi rekommenderar starkt att du använder din jobbmail, både för att mailnotiser ska gå till rätt inkorg och för att undvika potentiellt pinsamma situationer när du ska dela din epostadress med kunder för att bli inbjuden till sidor.

Okej, du har skapat ditt Business Manager-konto. Nu är det dags att börja koppla ihop kontot med dina Facebook-sidor och resurser!

Skapa nya sidor eller annonskonton

meny-i-facebook-business-manager

Under Lägg till nytt i Business Managers huvudmeny (se bild till höger) kan du lägga till nya företagssidor och annonskonton, personer, produktkategorier och betalningsmetoder.

Välj det alternativ som passar dig och följ Facebooks instruktioner. Om du har gjort detta förut kommer du känna igen dig - processen för att exempelvis sätta upp en ny företagssida ser likadan ut som utanför Business Manager, med undantaget att sidan kommer ligga i just Business Manager och inte i ditt privata konto.

Få tillgång till dina eller andras sidor

Två funktioner som ibland blandas ihop är ”Gör anspråk på resurser” och ”Begär åtkomst”. Det är dock viktigt att hålla isär dessa då de gör två helt olika saker.

Gör anspråk på resurs

Vill du ta över ägarskapet till en sida, annonskonto eller app? Eller äger du redan sidan och vill flytta den till Business Manager? Då ska du göra anspråk på resursen. Observera att du måste vara administratör för sidan för att kunna göra detta.

Du ska endast ska göra anspråk på resurser som du själv äger, då en sida endast kan ägas av ett Business Manager-konto. Om du istället vill få tillgång till en sida, till exempel för att samarbeta, ska du istället begära åtkomst till sidan - se nedan.

Begär åtkomst till sida

Välj Begär åtkomst om du vill lägga till en sida, ett annonskonto eller en app att arbeta med i Business Manager. Det kan vara resurser som du redan hanterar utanför Business Manager eller sidor som du inte hanterar i dag men vill ha tillgång till.

Om du redan är administratör för en sida kommer din begäran godkännas automatiskt, annars får du vänta på godkännande från sidägaren.

Börja arbeta i Business Manager

Så här kan det se ut när du loggar in i Business Manager efter att ha kopplat ihop kontot med dina sidor, annonskonton och appar. Till vänster finns huvudmenyn varifrån du kan navigera mellan olika resurser, lägga till/ta bort sidor m.m. I mitten hittar du en översikt över dina annonskonton och nedanför det information om de sidor du hanterar. Nu är det bara att börja jobba med dina konton!

Översikt -facebook -business -manager

Tips! Vill du komma åt sidor i Business Manager från dina mobila enheter har Facebook en app för detta, med det mindre fantasifulla namnet ”Facebook sidhanterare”. Lite knöligt att behöva lägga in ännu en till app i telefonen, kan man tycka. Men å andra sidan får du ju nu ha ditt fredagsmys ifred från jobbrelaterade Facebooknotiser.

Skriven av Anna 2016-02-02

Kontakta oss

* Alla fält är obligatoriska