Google Tag Manager – Så fungerar det!

Google Tag Manager logo

Google Tag Manager (också känt som GTM) är något de flesta har användning för på sin hemsida. Slipp trasslet och kanske framförallt risken förknippat med att ändra i källkoden och vet du vad det bästa är? Googles containerverktyg är riktigt enkel att använda. Avlasta dina värdefulla utvecklare och kom igång snabbare med din spårning.

Vad gör Google Tag Manager?

Google Tag Manager (GTM) kan liknas till en container där du placerar taggar (tags). Exempelvis Google Analytics tag, Facebook pixel eller en spårningstag för de som besökt sidan längre än 20 sekunder. Du som är bekant med lingot på www, vet säkert vad en tag är. Men för dig som känner dig lite osäker kommer här en förklaring: en tagg är en kodsnutt som kan skicka information om din webbplats till ett rapportverkyg, till exempel Google Analytics.

Med ett Tag Management System(TMS), t.ex. Google Tag Manager installerar du ett kortare script på hemsidan. Det blir din container. I denna container kan du nu lägga in alla spårningar du vill följa.

Varför använder man Google Tag Manager?

GTM har många fördelar, vi har listat ett par av dom här nedanför.

 1. Dina kodsnuttar (taggar) är samlade på ett ställe.
 2. Man kan hantera taggarna utan koderfarenhet.
 3. Google Tag Manager är gratis! Om företaget är stort kan man dock behöva uppgradera till betalvarianten som heter Google Tag Manager 360.
 4. Spåra händelser som t.ex. klick, scrollning eller formulär som är viktiga mätpunkter för ditt företag
 5. Förhandsgranskning och felsökning gör att du kan testa dina taggar innan du publicerar.

GTM kan potentiellt öka sidhastigheten

Varje tag (kodsnutt) placerad på hemsidan kan innebära att det tar längre tid för sidan att ladda. Har din hemsida väldigt många script kan det löna sig med ett containerverktyg. Traditionellt så kallas varje kodsnutt på hemsidan sekventiellt, vilket betyder att ett script kan fördröja processen, men så är normalt inte är fallet i GTM. Där försöker scripten att laddas asynkront, eller simultant vilken kan ha en positiv effekt på sidhastighetena.

Med ett container verktyg kan du samla alla dina taggar på ett och samma ställe. Det enda som är placerat på hemsidan är din container istället för flera taggar.

Vem ska inte använda Google Tag Manager?

Som vi förklarat här ovanför så kan din sidhastighet förbättras med hjälp av ett container verktyg om du har väldigt många kodsnuttar. Om du istället bara har en eller två taggar är det inte säkert att du kommer uppleva några fördelar när det kommer till sidhastighet. De övriga fördelarna som t.ex. snabbare genomförande och möjligheten att säkert testa är dock fortfarande högst aktuella.

Installera Google Tag Manager

Med ditt Google-konto loggar du in på Google Tag Manager och går till Admin-fliken. Här ser du ser att GTM-koden är uppdelad i två delar. De två kodsnuttarna lägger du in på din hemsida. Den första kodsnutten placeras högt upp inom <head></head> och den andra, mindre kodsnutten placeras efter öppningstaggen för <body>.

Kod i Google Tag Manager

Installera Google Tag Manager i WordPress del 1

 1. Gå in under Utseende (appearance) och klicka på Redigerare (editor)
 2. Hitta filen där man kan redigera headern (header.php) under temat
 3. Klistra in den första kodsnutten under <head>

Installera Google Tag Manager i WordPress del 2

 1. Gå tillbaka till GTM och kopiera koden under <body>
 2. Klistra kodsnutten i samma header.php fast under <body>
 3. Spara filen, rensa cache om det behövs

Bonustips!

Med tillägget Tag Assistant i webbläsaren Chrome kan du se om ditt container verktyg är korrekt implementerat.

Alternativ till GTM

Det är givetvis inte bara Google som erbjuder ett Tag Management System (TMS). Adobe, Tealium, Signal och Ensighten är några konkurrenter till GTM.

Bli en happy camper med Google Tag Manager

Som du ser är det inte särskilt svårt att installera container verktyget GTM och har du fler än en, två taggar/pixlar/event som du vill spåra rekommenderar vi att börja använda verktyget. Med många taggar hjälper GTM dig att samla alla dessa på ett och samma ställe.

Lycka till med implementeringen av GTM! Det är ett containerverktyg nästan helt utan begränsningar. För att skapa olika typer av spårningar finns det en uppsjö av instruktioner på nätet och YouTube, Vill du veta mer om spårning och får hjälp om hur du bäst kan jobba med GTM är du varmt välkommen att kontakta oss via kontaktformuläret nedan :).